Uppdraget för deltagarna i workshopen var att med idéerna som kommit in från idéinsamlingen under sommaren som underlag, bidra med sina egna idéer, tankar och erfarenheter för att formulera minst ett konkret åtgärdsförslag med en uttänkt mottagare. Vi fick ut totalt sju olika idéer som vi nu lämnat vidare till olika aktörer. Förhoppningen är att det ska leda till att förslaget genomförs eller undersöks vidare.
10.6-14.8
Idéinsamling
10.6-14.8
Idéinsamling
12.9
Tillsammans med erfarna ledare hålls en workshop där vi ska ta idéerna till konkreta åtgärdsförslag och peka ut en mottagare.
12.9
Tillsammans med erfarna ledare hålls en workshop där vi ska ta idéerna till konkreta åtgärdsförslag och peka ut en mottagare.
15.8-10.9
Vi går igenom förslagen och förbereder workshopen
15.8-10.9
Vi går igenom förslagen och förbereder workshopen
13-24.9
Vi sammanställer allt material och paketerar åtgärdsförslagen.
13-24.9
Vi sammanställer allt material och paketerar åtgärdsförslagen.
11.9
Digital festivalprogram
LIVE!
11.9
Digital festivalprogram
LIVE!
September/oktober
Vi hojar runt och levererar dem till respektive mottagare och ser till att det blir verkstad!
September/Oktober
Vi hojar runt och levererar dem till respektive mottagare och ser till att det blir verkstad!
Juni-Augusti hade vi en öppen idéinsamling där allmänheten fick skicka in sina idéer och förslag via hemsidan.
Den 11 september mellan klockan 19-20 sände vi ett event där vi kokat ner allt festivaligt till ett slags TV-magasin. Där fick vi lyssna på intressanta föreläsningar, panelsamtal, musik, laga klimatsmart mat och fick inspiration till DIY-projekt för att återbruka inredning.
Den 12 september mellan klockan 9-12 arrangerade vi en digital workshop, som inte sändes. Däremot publicerade vi resultatet av workshopen under söndagen i en kort film på vår youtubekanal och på Instagram.
Sedan kommer vi ta er med via vårt instagramkonto och youtubekanal när vi åker ut med de färdiga åtgärdsförslagen och lämnar dem till olika mottagare.
I vår sändning den 11 september så pratar vi, i samtalet med Roger Filipsson, om en idé på en global rörelse som skulle kunna ändra normen för hur vi ser på pengar, framgång och livskvalitet.
Roger tipsar om Mind Shift och ni kan läsa mer och se deras tidigare konferenser på den här länken.
Gulärtspannkaka med hummus och tomat/paprika salsa.
Socca är en klassisk provensalsk rätt som traditionellt görs på kikärtsmjöl, men jag tycker det är roligt när man tar en rätt från ett annat land och byter ut råvaran till en inhemsk så jag gör denna på gulärtsmjöl istället.
Antal portioner: 4
Uppskattad tillagningstid:
30 minuter
INGREDIENSER
Ärtmjölspannkaka (Socca)
5 dl ärtmjöl (gulärt eller kikärta)
5 dl vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
Ärthummus
4 dl Höstärta el Gulärta (kokta)
1 st vitlöksklyfta
2 msk olivolja
3 msk citronsaft
1 tsk spiskummin
1msk tahini (sesampasta)
salt & peppar
Salsa
1st tomater
1st majskolv
1st paprika
1st gul lök
1st klyfta vitlök
1st citron
2msk olivolja
½ grön chili
Topping
4-6st mangoldblad
SÅ LAGAR DU
Gulärtspannkaka
Vispa ihop samtliga ingredienser till samma konsistens som en lite tjockare pannkakssmet. Krydda med salt och svartpeppar.
Låt svälla ca 15-30 minuter och gör under tiden klart resten.
Höstärtshummus
Mixa de nykokta avsvalnade ärtorna i en matberedare.
Blanda ihop med resterande ingredienser.
Smaksätt med salt och peppar efter behov.
Salsa & Topping
Rosta tomaterna, majskolven och paprikan i ugnen på 300° grill i ca 5 minuter så skinnet bränns ordentligt ta ut och låt svalna. Skala bort det sotade skalet från både paprika och tomat, skär i grova bitar och marinera med citron och olivolja. Skär loss de rostade majskornen och finhacka lök, grön chili, vitlök och vänd ner i salsan. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker.
Pensla mangolden med lite olivolja och salt. Låt den hastigt åka in i ugnen och sota den ca 1-2 minuter.
VID SERVERING
Hetta upp en gjutjärnspanna och tillsätt olivolja. När det nästan ryker av värmen går du i med smeten och stek pannkakan krispig, vänd och stek hastigt färdig.
Vänd upp på ett fat och toppa pannkakan med hummus, tomat/paprikasalsa och den sotade mangolden.
Umeåkreatören Nathalie Lidqvist skriver musik, fotar, syr kläder, sjunger i kör och håller kurser. Bland annat.
Hon kommer spela en av sina låtar för oss i programmet.
Sa vi att hon också är jättesnäll?
REBECKA
CARLSSON
Rebecka är en av de få svenskar som utbildats vid Singularity University i Silicon Valley. Under tre månader bodde hon på NASA tillsammans med 90 entreprenörer/forskare från 47 länder och intensivtränades i hur exponentiella teknologier som AI, blockchain och robotik kan användas till att skapa skalbara lösningar för vår tids globala utmaningar. Rebecka är också utbildad i socialt entreprenörskap vid Stanford Graduate School of Business.
2020 gav hon ut boken Exponentiell Klimatoställning som med en vetenskaplig grund och massor av hopp och konstruktiva tankar fokuserar på hur vi kan lösa vår tids största utmaning.
Anders känner ni kanske igen från både Gotthards och Gokväll? Vi pratar mat och klimat också bjussar han på ett recept på klimatsmart, god och enkel mat!
Man kan säga att Roger är rätt person på rätt plats! Han brinner för samhällsutveckling och i sitt arbete på Coompanion jobbar han med att
främja entreprenörskap som värnar om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Vi kommer ha lite omvärldsspaning, för han har koll på massor av inspirerande initiativ som sker runtom i landet.
IDA HANSSON
Umeås egna remake-drottning Ida Hansson kommer under programmet visa DIY-projekt och ge oss inspiration till hur vi kan återbruka något gammalt och trasigt till något fint!
Nordic Remake är en kreativ studio med hjärtat i hållbara naturmaterial, gediget hantverk och spännande lösningar. Kanske har du sett henne även i Gokväll?
Vi ska få hälsa på i ETCs klimatpositiva hyreshus i Västerås och prata med Johan om hur han använder sitt entreprenörskap för att åstadkomma samhällsförändring.
Carl är aktivist och engagerad i Fridays for Future Umeå. Vi ska prata koldioxidbudget; vad det är, vad den är bra för och varför det är viktigt att kunna mäta effekter av olika åtgärder. Det låter kanske tungt, men det blir kul!
Ni ska få se!
Kardinal Synd är umepunkbandet som redan år 2019 skrev den perfekta Umecom Theme Song.
Annik Myrén är projektledare för Umeå Kommuns projekt Klimatneutrala Umeå. Vi pratar om kommunens miljömål och om kommunens roll i omställningen till en klimatneutral stad.
Också är det jag som är med! Jag har jobbat med att ta fram det här konceptet och jag ska göra mitt bästa för att vara er värd under kvällen!
Vi ses! :-)